Dieta pentru guta

Fiecare al douăzecilea bărbat a fost supus unui atac de gută. Durerile sunt atât de severe încât sunt comparate cu „agonia infernală". Cei care au suferit măcar o dată această durere, își fac imediat o programare la medic și încearcă să urmeze toate recomandările acestuia. În stadiul acut, odihna, răcirea și medicamentele pentru durere ajută. Dar tratamentele tradiționale pentru gută s-au bazat întotdeauna pe o dietă strictă. Recomandările moderne nu sunt atât de categorice. Experții spun că nu este nevoie de o dietă specială. Pacienților se aplică aceleași principii generale ale unei alimentații echilibrate și sănătoase care sunt importante pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, este de dorit să se consume mai puține alimente bogate în purine, deoarece din acestea se formează microcristale, care se instalează în structurile țesuturilor corpului.

mâncăruri și produse pentru gută

Scopul selecției dietei este de a menține nivelurile de acid uric cât mai scăzute cu șase miligrame pe decilitru.

Mâncarea sănătoasă este un pilon important al terapiei și, în cel mai bun caz, ajută la utilizarea mai puține medicamente. Medicul trebuie să verifice în mod regulat nivelul de acid uric din sânge pentru a fi sigur de succesul terapiei.

 1. Mai puține purine în alimente. Pentru a profita de acest sfat, trebuie să aveți o idee despre conținutul de purine din acele produse care sunt adesea în meniu. Există tabele speciale de nutrienți care ar trebui folosite periodic. Aceste tabele sunt foarte utile pacienților și sunt necesare în pregătirea zilnică a dietei. Pacienții nu trebuie să ia mai mult de 500 mg (miligram) de acid uric pe zi și nu mai mult de 3000 mg pe săptămână. În cazul unui atac, medicul prescrie adesea limite superioare și mai stricte - până la 300 mg de acid uric pe zi sau 2000 mg pe săptămână. În orice caz, doza este stabilită de medic individual și depinde de severitatea procesului și de starea de bine a pacientului.
 2. Aportul de lichide. Pacienții care suferă de gută trebuie să fie atenți la aportul suficient de doi până la trei litri de lichid pe zi, cu excepția cazului în care există contraindicații medicale. Puteți bea apă de la robinet și îmbuteliată, cafea, apă minerală, ceaiuri de plante și fructe neîndulcite (cel puțin doi-trei litri pe zi). Băuturile zaharoase și alcoolul nu sunt recomandate.
 3. Restricție severă de alcool. Este necesară reținere extremă cu băuturile alcoolice! Alcoolul afectează metabolismul și crește nivelul de acid uric. Berea (chiar și fără alcool) și whisky-ul sunt deosebit de dăunătoare pentru pacienți, deoarece sunt bogate în purine. Un pahar de vin de calitate pe zi în afara atacului este acceptabil.
 4. Jos cu kilogramele in plus Obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea hiperuricemiei. Prin urmare, pierderea în greutate ar trebui să fie un obiectiv conștient al tratamentului - numai acesta poate reduce parametrii acidului uric. Atenție însă: postul sever poate provoca un atac de durere și inflamație, așa că este interzis. Greutatea ideală ar trebui atinsă treptat, printr-o mulțime de exerciții fizice și o dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de grăsimi, cu zile ocazionale de post. Este necesar să slăbești foarte atent - maximum un kilogram pe lună - altfel te poți aștepta la un atac de gută. Hrănirea abundentă este la fel de nefavorabilă ca foamea sau perioadele prelungite de sete. Cei care suferă de gută ar trebui să încerce să evite astfel de extreme.
 5. Dulce. Studiile au descoperit că zaharurile simple sunt la fel de nefavorabile pentru persoanele cu hiperuricemie ca și alcoolul. Pacienții cu gută ar trebui să evite fructele și sucurile de fructe? Nu, spun experții. Pacienții ar trebui să mănânce chiar și fructe pentru a profita de proprietățile lor pozitive, dar nu mai mult de două bucăți pe zi (de preferință dimineața). Trebuie evitate băuturile dulci și sucurile multivitamine îndulcite cu sirop de fructoză. De asemenea, în batoanele de cereale, iaurturile umplute, în orice înghețată și alte alimente dulci, fructoza este adesea prezentă și trebuie să fii conștient de acest lucru!
 6. Cafea. Efectele benefice ale cafelei nu au fost încă cercetate în mod adecvat, dar dovezile recente arată clar că nu mai este necesară interzicerea cafelei la pacienții cu gută.

Cele mai importante provizii nutriționale pentru bolnavii de gută

 • mai puțină carne - conține purine care se descompun în acid uric, carne și cârnați de maximum două ori pe săptămână, ar trebui excluse complet organele, bulionul, extractul de carne, carnea de pasăre;
 • unele tipuri de pește trebuie evitate - consumați unul cu conținut scăzut de grăsimi (aproximativ 100 g) și pește de mare gras (aproximativ 70 g), excludeți sau consumați în cantități mici - sardine, șprot, hamsii, crustacee;
 • este necesară reținerea în utilizarea leguminoaselor (cum ar fi mazărea, lintea, fasolea albă) și a produselor din drojdie;
 • renunțați la meniul fără organe, cârnați, carne de pasăre (în special coaja acestuia);
 • aportul ridicat de grăsimi este nefavorabil, așa că trebuie să gătiți feluri de mâncare cu un conținut minim de grăsimi, produsele sale de degradare încetinesc excreția de acid, ar trebui să aveți grijă la cârnați grasi, carne grasă și brânzeturi grase;
 • gătirea la grătar, aburirea, gătitul în folie, o oală sau tigaie de lut cu un strat special sunt ideale;
 • surse bune de proteine sunt laptele, produsele lactate și ouăle, doar 250 ml de lapte degresat sau iaurt natural pe zi ajută la eliminarea acidului uric;
 • nu excludeți legumele, salatele, cartofii, unele fructe, limitați doar utilizarea lor;
 • amintiți-vă că vitamina C are un efect slab de scădere a acidului uric;
 • carnea este cel mai bine fiartă: în timpul gătirii, purinele sunt parțial eliberate din ea în bulion, care este scurs, apoi carnea poate fi folosită separat.

Ultimele recomandări alimentare pentru gută

Recent, medicii nu insistă asupra unei diete stricte. Sfatul lor scurt este ca mancarea sa fie completa, variata, dar excesele trebuie evitate. Recomandările pentru persoanele cu risc de gută rămân aceleași - consumați alimente mai puțin bogate în purine, precum reducerea procentului de carne, organe sau fructe de mare din dietă. Dar, in general, recomandarile nutritionale nu sunt diete specifice, ci ceea ce poate fi recomandat cuiva ca dieta sanatoasa si echilibrata.

Medicii au ajuns la concluzia că purinele din alimente vegetale trebuie reevaluate. Mai recent, s-a spus că saturația cu purine a spanacului și a varzei de Bruxelles le face alimente nefavorabile. Cercetătorii din SUA au arătat că aceste componente nu provoacă hiperuricemie cu o dietă echilibrată. Astfel, nu există niciun motiv să refuzi țelina, conopida etc. Datorită bogăției proteinelor lor și a altor ingrediente unice, este mai probabil ca acestea să aibă un efect pozitiv asupra metabolismului.